Introduktion til Word add-ins – tilføjelsesprogrammer til Word

Over tid har Microsoft lanceret mange versioner af Word, og Word er uden tvivl det mest udbredte tekstbehandlingsprogram. Word byder på en meget omfattende funktionalitet.

En stor del af funktionaliteten i Word har eksisteret igennem adskillige versioner af programmet, men der sker dog løbende ændringer – der kommer ny funktionalitet til, og eksisterende funktionalitet bliver fjernet eller ændret lidt.

Det er desværre ikke alle ændringerne, som kan betragtes som forbedringer eller fremskridt, og det hænder, at Microsoft på baggrund af højlydte protester fra brugerne må genindføre en funktion, som var fjernet.

Hvad er en Word add-in?

En add-in er et tilføjelsesprogram, som føjer ekstra kommandoer og features til et program.  En Word add-in føjer ekstra kommandoer og features til Word.

Hvorfor bruge add-ins til Word?

De fleste brugere udnytter kun en ganske lille del at de muligheder, Word byder på. Ud fra det kan det jo virke unødvendigt og helt overflødigt at tilføje yderligere funktionalitet og features, men sådan forholder det sig ikke.

Selv om Word i sig selv kan rigtig meget, er er rig plads til forbedringer.

Det er muligt at programmere Word add-ins, som kan automatisere eller effektivisere rigtig mange af de opgaver, som brugere udfører i Word.

Word add-ins hjælper med at spare tid og sikre kvalitet

Hvis man som bruger igen og igen skal gentage den samme serie af handlinger for at udføre en opgave, er der absolut grund til at overveje, om den opgave burde automatiseres.

I de fleste af sådanne situationer er det muligt at programmere værktøjer, som kan reducere tidsforbruget på en opgave markant.

Jeg har lavet add-ins med funktioner, som i nogle tilfælde kan reducere en opgave fra mange timer, ja endda flere dage, til få sekunder eller minutter.

Ud over at spare tid, vil sådanne funktioner også i de fleste tilfælde være med til at sikre kvaliteten i det udførte arbejde. Risikoen for at lave manuelle fejl er stor, hvis man som bruger skal foretage et meget stort antal handlinger, hvorimod programmerede værktøjer, som er gjort tilgængelige for brugeren i en add-in, kan løse opgaven hurtigt og korrekt hver gang.

I nogle tilfælde kan en makro optaget med Words indbyggede makrooptager gøre det. Det vil dog aldrig resultere i optimal kode, og en makro, der er optaget, vil meget tit kræve manuelt tilretning, hvis den skal kunne virke under forskellige vilkår.

Du kan finde eksempler på makroer i andre artikler på denne blog og på via menuen Makroer på www.thedoctools.com.

Word add-ins klar til brug på mit website wordaddins.com

Gennem årene har jeg udviklet et stort antal Word add-ins til brug på PC, dvs. til Windows-versioner af Word (ikke Mac).

De fleste af disse add-ins har jeg udviklet som kundespecifikke Word-løsninger, men jeg har også udviklet mange Word add-ins, som kan bruges generelt. Nogle af disse add-ins har jeg gjort tilgængelige via mit website wordaddins.com. Nogle af disse add-ins stiller jeg ovenikøbet til rådighed helt gratis, så du blot kan downloade dem og tage dem i brug. Hver enkelt add-in tilføjer værktøjer til Word, som kan hjælpe dig til af spare masser af tid og arbejde mere effektivt i Word.

Med en enkelt undtagelse er de Word add-ins, du finder på wordaddins.com, udviklet af mig. Jeg bruger selv mange af mine add-ins adskillige gange hver eneste dag.

Nedenfor finder du en kort introduktion til alle add-ins på wordaddins.com.

DocTools AddAutoCorrect

 • Gratis
 • Kan bruges til Word 2013, Word 2016 på PC/Windows

Føjer kommandoerne Angiv korrektursprog (Set Proofing Language) og Indstillinger for Autokorrektur (AutoCorrect Options) til menuen, der vises ved højreklik i ord markeret som stavefejl i Word. Microsoft har fjernet den funktionalitet fra Word 2013 og Word 2016, og det råder denne add-in bod på.

Læs dansk introduktion på bloggen

DocTools AddBoilerplate

 • Prøv gratis i 7 dage
 • Kan bruges til Word 2010, Word 2013, Word 2016, Word 2019, Word 2021, Word til Microsoft 365 på PC/Windows

Gør det muligt at indsætte standardformuleringer i Word-dokumenter med et enkelt klik. På den måde kan du lynhurtigt sammensætte dokumenter og samtidig sikre dig, at indholdet er korrekt og konsistent. En standardformulering kan bestå af alt fra et enkelt ord til mange sider, med grafik, tabeller osv. Du kan oprette så mange standardtekster, du måtte ønske. Standardtekster kaldes tit “boilerplate” på engelsk – derfor navnet.

DocTools CommentManager

 • Prøv gratis i 7 dage
 • Kan bruges til Word 2013, Word 2016, Word 2019, Word 2021, Word til Microsoft 365 på PC/Windows

Gør arbejdet med kommentarer i Word hurtigere og langt mere effektivt. Du kan tilføje automatisk nummerering af kommentarer. Du kan gennemse alle kommentarer fra et kontrolcenter, hvorfra du kan styre det hele. Du kan udtrække/eksportere kommentarer med alle relevante data.  Du kan indsætte specielle kommentarer, "inline comments", som du kan bruge til instruktioner, hjælp, tips, noter, osv. Du har desuden let adgang til at styre, hvordan kommentarer vises.

CommentManager virker både med klassiske kommentarer, som har været kendt i mange versioner af Word, og med "moderne kommentarer". "Moderne kommentarer er kommentarer med ændret funktionalitet, som Microsoft gradvist ruller ud til brugere af Word til Microsoft 365. Udrulningen startede i begyndelsen af 2021.

DocTools CrossReferenceManager

 • Prøv gratis i 7 dage
 • Kan bruges til Word 2013, Word 2016, Word 2019, Word 2021, Word til Microsoft 365 på PC/Windows

Gør arbejdet med krydshenvisninger (cross-references) meget lettere og mere effektivt. Med denne add-in kan du f.eks. indsætte hele sætninger med flere krydshenvisninger på én gang, finde og rette fejl i krydshenvisninger – og meget, meget mere.

DocTools DocPropertyManager

 • Prøv gratis i 7 dage
 • Kan bruges til Word 2010, 2013, Word 2016, Word 2019, Word 2021, Word til Microsoft 365 på PC/Windows

Gør det let at styre dokumentdata ved hjælp af brugerdefinerede egenskaber og DocProperty-felter i Microsoft Word. Effektive og unikke features. Brug denne add-in til at sikre konsistens og let vedligeholdelse af data i brevhoveder, kundenavne, produktnavne og andre specifikke data. Du kan indstille denne add-in til dansk eller engelsk brugergrænseflade.

Læs dansk introduktion på bloggen

DocTools ExtractChanges Pro

 • Prøv gratis i 7 dage
 • Kan bruges til Word 2013, Word 2016, Word 2019, Word 2021, Word til Microsoft 365 på PC/Windows

Kan eksportere/udtrække registrerede ændringer og kommentarer (track changes og comments) fra Word i fuld kontekst, inkl. overskrifter. Perfekt til f.eks. arbejde med store kontrakter og andre dokumenter, hvor flere skal arbejde sammen om ændringer og kommentarer. Denne add-in kan udtrække alle ændringer og kommentarer på minutter, ja tit kun sekunder – en opgave, der let kan tage adskillige timer, hvis du skal udføre den manuelt. Spar masser af tid.

DocTools ExtractData

 • Gratis
 • Kan bruges til Word 2007, Word 2010, Word 2013, Word 2016, Word 2019, Word 2021, Word til Microsoft 365 på PC/Windows

Kan eksportere/udtrække akronymer, bogmærker, ændringer og kommentarer fra Word-dokumenter.

Læs dansk introduktion på bloggen

DocTools HighlightManager

 • Prøv gratis i 7 dage
 • Kan bruges til Word 2010, Word 2013, Word 2016, Word 2019, Word 2021, Word til Microsoft 365 på PC/Windows

Gør det lynhurtigt at anvende præcis den highlight-farve / markeringsfarve, du ønsker, og at fjerne highlight.

Avanceret funktionalitet til at søge og erstatte markeringsfarve. Du kan også eksportere highlight til et nyt dokument, inkl. metadata, m.m.

DocTools ObjectBrowser

 • Prøv gratis i 7 dage
 • Kan bruges til Word 2013, Word 2016, Word 2019, Word 2021, Word til Microsoft 365 på PC/Windows

Gør det let og hurtigt at gennemse sider, overskrifter, tabeller, grafik osv. i Word-dokumenter. Gør det desuden muligt at søge tekst og gentage søgningen, så mange gange du ønsker med et klik på mus eller tastatur.

Bringer Elementsøgning fra Word 2010 og tidligere versioner tilbage igen – i en forbedret version. Microsoft fjernede Elementsøgning i Word 2013, og det råder DocTools ObjectBrowser bod på.

DocTools ProcedureGrammarChecker

 • Prøv gratis i 7 dage
 • Kan bruges til Word 2016, Word 2019, Word 2021, Word til Microsoft 365 på PC/Windows

Avancerede værktøjer til at tjekke procedure-dokumenter i relation til menneskelige faktorer (human factors).

Procedurer er ofte sikkerhedskritiske. Det er vigtigt, at brugerne let og problemfrit kan følge dem, så fejl og ulykker kan undgås.

DocTools ProcedureGrammarChecker gør det muligt på få minutter at tjekke, om dine procedurer overholder jeres specifikke krav og regler. Du kan tjekke for i alt 18 forskellige typer problemer. Du kan gentage tjek af et dokument så tit, du ønsker.

Nogle eksempler på tjek, som DocTools ProcedureGrammarChecker kan lave:

 • Er der brugt korrekte handlingsverber (action verbs) og er de formateret og placeret korrekt?
 • Er angivelse af betingelser (hvis, så, eller osv.) formateret korrekt?
 • Er der brugt ord, som ikke må bruges?
 • Er der brugt konsistent terminologi?

Du kan tilpasse alle termlister, meddelelser og andre typer kriterier, som DocTools ProcedureGrammarChecker bruger til at gennemføre tjek. Du kan lave forskellige regelsæt til forskellige former for procedurer, hvis der er behov for det.

Når du har brugt kommandoen Check Grammar til at gennemføre tjek, vil alle fundne problemer i dokumentet være markeret, og du kan bruge Browse Grammar Issues til at gå gennem markeringerne en for en. En dialogboks viser, hvad problemet er, og knapper i dialogboksen giver dig en række valgmuligheder. I nogle tilfælde kan du klikke på en Fix-knap og få problemet rettet automatisk.

DocTools ScreenTipManager

 • Prøv gratis i 7 dage
 • Kan bruges til Word 2010, Word 2013, Word 2016, Word 2019, Word 2021, Word til Microsoft 365 på PC/Windows

Gør det let at oprette og redigere skærmtips / popup-vinduer i Word med op til 2040 tegn. Brug skærmtips til definitioner, instruktioner til brugerne osv.

Læs dansk introduktion på bloggen

DocTools StopSpellingPopUp

 • Gratis
 • Kan bruges til Word til Microsoft 365 på PC/Windows

Skjuler de pop op-vinduer, der vises, når du venstre-klikker i en stavefejl eller grammatikfejl i Word til Microsoft 365

Læs dansk introduktion på bloggen

Word Toolkit

 • Gratis
 • Kan bruges til Word 2010, Word 2013, Word 2016, Word 2019, Word 2021, Word til Microsoft 365 på PC/Windows

Avancerede værktøjer til at håndtere sidehoved og sidefod i Word-dokumenter.

Tags: , , , ,