Sådan kan du let gå tilbage til det sidste sted, du ændrede noget i et dokument

Når man arbejder med Word-dokumenter, har man i mange situationer brug for at foretage sig noget forskellige steder i dokumentet – man finder måske ud af, at man lige skal tjekke eller kopiere noget et andet sted i dokumentet, mens man er ved at skrive. I den situation er det nyttigt at have mulighed for hurtigt at finde tilbage til det sted, man kom fra. Word har heldigvis en kommando, ForrigeÆndring (GoBack), som netop gør dette, og der er tilknyttet en tastaturgenvej:

Tast Shift+F5 for at gå tilbage til forrige ændring i Word

Hvis du taster Shift+F5 flere gange efter hinanden, kan du komme tilbage de seneste tre ændringer, hvis du har redigeret så mange steder, siden dokumentet blev åbnet. Når du taster Shift+F5 fjerde gang, vender du tilbage til udgangspunktet.

Når du lige har åbnet et dokument, kan du taste Shift+F5 for at komme til det sted, du redigerede, lige inden du lukkede dokumentet. I den situation husker Word kun det sidste sted, du redigerede.

Rent teknisk virker kommandoen ForrigeÆndring (GoBack) på den måde, at Word gemmer et indbygget bogmærke ved navn \PrevSel1 i dokumentet. Word bruger bogmærket til at finde tilbage the det aktuelle sted. Pga. en fejl i Word (eller i hvert tilfælde en uhensigtsmæssighed), kan du opleve, at Shift+F5 sommetider ikke virker i et dokument, du lige har åbnet. Det skyldes, at Word ikke gemmer bogmærket \PrevSel i det sidste dokument, der bliver lukket, når du afslutter Word.

Hvis du vil vide mere om kommandoen ForrigeÆndring (GoBack), kan du læse denne artikel (på engelsk):

https://wordmvp.com/FAQs/AppErrors/GoBackFix.htm

Word 2013 og nyere versioner af Word – indbygget “Velkommen tilbage”-funktion, som kan gå til sidst redigerede sted, når du åbner et dokument

I Word 2013 og  nyere versioner af Word er der en indbygget funktion, som ikke findes i tidligere versioner af Word: Når du åbner et eksisterende dokument, vises en “Velkommen tilbage”-besked (“Welcome back”) til højre i vinduet. Beskeden bliver hængende få sekunder. Et klik på den besked virker på samme måde som at taste Shift+F5, dvs. at den bringer dig til sidst redigerede sted i dokumentet.

På baggrund af spørgsmål stillet i diverse Word-fora kan man se, at mange er irriterede over at skulle vente på, at beskeden forsvinder, så man kan gå i gang med at arbejde med dokumentet – de spørger, om ikke man kan slå den funktion fra. Der findes ikke en instilling i Word til at slå funktionen fra, men måske bliver der på et tidspunkt tilføjet en sådan indstilling, så man selv kan vælge, om man vil have vist “Velkommen tilbage”-beskeden eller ej. Der er dog en mulighed for at få beskeden til at forsvinde – se nedenfor.

Sådan kan du slippe af med “Velkommen tilbage”-beskeden

Du kan få “Velkommen tilbage”-beskeden til at forsvinde ved at ændre direke i Registreringsdatabasen (Registry).

Hvis du sletter følgende nøgle i Registry, vises “Velkommen tilbage”-beskeden ikke længere:

  • Word 2013:
    HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Office\15.0\Word\Reading Locations
  • Word 2016 og nyere versioner af Word:
    HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Office\16.0\Word\Reading Locations

Jeg vil ikke her forklare nærmere om, hvordan man ændrer i Registry. Men jeg vil som sædvanlig gøre opmærksom på, at du altid skal være meget forsigtig og omhyggelig med ændringer i Registry, da forkerte ændringer kan hindre systemet i at virke.

Tags: , , , ,