Sådan styrer du, om der gemmes ændringer i Word-skabelonen Normal.dotm

Når du arbejder med Word, er skabelonen Normal.dotm altid med på arbejde. Skabelonen hedder Normal.dotm fra Word 2007 og Normal.dot i Word 2003 og tidligere versioner. I denne artikel skriver jeg Normal.dotm, medmindre det specifikt drejer sig om Word 2003 eller tidligere version. Den engelske term for Word-skabeloner er Word templates.

Hvis du f.eks. opretter tastaturgenveje, ændrer indstillinger eller gemmer autotekster, er der stor sandsynlighed for, at nogle af de ændringer påvirker skabelonen Normal.dotm.

Hvis du bevidst har lavet ændringer, som påvirker skabelonen Normal.dotm, er du sikkert interesseret i, at disse ændringer bliver gemt. På den anden side kan det forekomme, at der – bag om ryggen på dig – bliver lavet ændringer i skabelonen Normal.dotm. Det kan f.eks. ske, hvis du har installeret et eller andet tilføjelsesprogram til Word, som ikke er lavet hensigtsmæssigt. Som hovedregel bør du selv være herre over, om der skal gemmes ændringer i Normal.dotm eller ej.

Det forholder sig imidlertid sådan, at Word som standard er indstillet sådan, at ændringer til Word-skabelonen Normal.dotm automatisk bliver gemt, uden at du bliver spurgt – og det gælder, uanset om ændringerne er nogen, du reelt ønsker gemt eller ej.

Jeg anbefaler, at du ændrer på den indstilling, så det er dig, der bestemmer, om der skal gemmes ændringer til Normal.dotm. Det kan du heldigvis let gøre som forklaret nedenfor.

Denne artikel er senest opdateret 22. december 2022.

Sådan ændrer du indstilling for gemning af Word-skabelonen Normal.dotm

Word 2010 og nyere versioner

Vælg Filer > Indstillinger > kategorien Avanceret. I gruppen Gem, slå Spørg, før skabelonen Normal gemmes til (File > Options > Advanced > Save > Prompt before saving Normal template). Klik OK.

Figur 1. Engelsk version af Word 2003. Indstilling for gemning af Word-skabelonen Normal.dot(m)
Figur 1. Engelsk version af Word 2003
Figur 2. Dansk version af Word 2007. Indstilling for bemning af Word-skabelonen Normal.dot(n)
Figur 2. Dansk version af Word 2007 – indstillingen er den samme i nyere versioner af Word

Word 2007

Vælg Office-knappen > Word-indstillinger > kategorien Avanceret. I gruppen Gem, slå Spørg, før skabelonen Normal gemmes til (Office button > Options > Advanced > Save > Prompt before saving Normal template). Klik OK.

Figur 2 ovenfor viser indstillingen i en dansk version af Word 2007.

Word 2003 eller tidligere version

Som nævnt ovenfor hedder skabelonen Normal.dot i Word 2003 og tidligere versioner.

Vælg Funktioner > Indstillinger > fanen Gem. Slå indstillingen Spørg, om Normal.dot skal gemmes til (Tools > Options > fanen Save > Prompt to save Normal template). Klik OK.

Figur 1 ovenfor viser indstillingen i en engelsk version af Word 2003.

Hvad sker der med Normal.dotm, når du lukker Word?

Hvis du har slået indstillingen til som forklaret ovenfor og hvis der er lavet ændringer i Normal.dotm, som endnu ikke er gemt, vil der blive vist en dialogboks, når du lukker Word:

Figur 3. Du bliver spurgt, om du vil gemme ændringer i Word-skabelonen Normal.dotm.
Figur 3. Du bliver spurgt, om du vil gemme ændringer i Word-skabelonen Normal.dotm.

Du bør kun vælge ja, hvis du ved, at du har lavet ændringer, som skal gemmes i Word-skabelonen. Hvis dialogboksen vises, hver gang du lukker Word, er det værd at undersøge, om du f.eks. har et tilføjelsesprogram installeret, som kan være årsagen. En anden mulighed er, at du har en makro – f.eks. i Normal.dotm, som er synderen. Så bør du forsøge at få løst problemet ved kilden.

Relaterede artikler

Du kan finde flere relaterede artikler under kategorierne Normal.dotm og Skabeloner til højre.  Se. f.eks:

Skabeloner i Word – grundlaget for alle dokumenter

Tags: , ,