Sådan bliver du selv herre over, om der bliver gemt ændringer i Word-skabelonen Normal.dot(m) | word-skabelon

Når du arbejder med Word, er skabelonen Normal.dotm / Normal.dot altid med på arbejde. Skabelonen hedder Normal.dotm fra Word 2007 og Normal.dot i Word 2003 og tidligere versioner. Den engelske term for Word-skabeloner er Word templates.

Hvis du f.eks. opretter tastaturgenveje, ændrer indstillinger eller gemmer autotekster, er der stor sandsynlighed for, at nogle af de ændringer påvirker skabelonen Normal.dot(m).
Hvis du bevidst har lavet ændringer, som påvirker skabelonen Normal.dot(m), er du sikkert interesseret i, at disse ændringer bliver gemt. På den anden side kan det forekomme, at der – bag om ryggen på dig – bliver lavet ændringer i skabelonen Normal.dot(m). Det kan f.eks. ske, hvis du har installeret et eller andet tilføjelsesprogram til Word, som ikke er lavet hensigtsmæssigt. Som hovedregel bør du selv være herre over, om der skal gemmes ændringer i Normal.dot(m) eller ej.

Det forholder sig imidlertid sådan, at Word som standard er indstillet sådan, at ændringer til Word-skabelonen Normal.dot(m) automatisk bliver gemt, uden at du bliver spurgt  – og det gælder, uanset om ændringerne er nogen, du reelt ønsker gemt eller ej.

Jeg anbefaler, at du ændrer på den indstilling, så det er dig, der bestemmer, om der skal gemmes ændringer til Normal.dot(m). Det kan du heldigvis let gøre:

Sådan ændrer du indstilling for gemning af Word-skabelonen Normal.dot(m)

Word 2003 eller tidligere version

Vælg Funktioner > Indstillinger > fanen Gem. Slå indstillingen Spørg, om Normal.dot skal gemmes til (Tools > Options > fanen Save > Prompt to save Normal template). Klik OK.

Figur 1 nedenfor viser indstillingen i en engelsk version af Word 2003.

Word 2007

Vælg Office-knappen > Word-indstillinger > kategorien Avanceret. I gruppen Gem, slå Spørg, før skabelonen Normal gemmes til (Office button > Options > Advanced > Save > Prompt before saving Normal template). Klik OK.

Figur 2 nedenfor viser indstillingen i en dansk version af Word 2007.

Word 2010 og Word 2013

Vælg Filer > Indstillinger > kategorien Avanceret. I gruppen Gem, slå Spørg, før skabelonen Normal gemmes til (File > Options > Advanced > Save > Prompt before saving Normal template). Klik OK.

Figur 1. Engelsk version af Word 2003. Indstilling for bemning af Word-skabelonen Normal.dot(m)

Figur 1. Engelsk version af Word 2003

 

Figur 2. Dansk version af Word 2007. Indstilling for bemning af Word-skabelonen Normal.dot(n)

Figur 2. Dansk version af Word 2007

 

Hvad sker der med Normal.dotm, når du lukker Word?

Hvis du har slået indstillingen til som forklaret ovenfor og hvis der er lavet ændringer i Normal.dot(m), som endnu ikke er gemt, vil der blive vist en dialogboks, når du lukker Word:

 

Figur 3. Du bliver spurgt, om du vil gemme ændringer i Word-skabelonen Normal.dotm.

Figur 3. Du bliver spurgt, om du vil gemme ændringer.

 

Du bør kun vælge ja, hvis du ved, at du har lavet ændringer, som skal gemmes i Word-skabelonen. Hvis dialogboksen vises, hver gang du lukker Word, er det værd at undersøge, om du f.eks. har et tilføjelsesprogram installeret, som kan være årsagen. En anden mulighed er, at du har en makro – f.eks. i Normal.dot(m), som er synderen. Så bør du forsøge at få løst problemet ved kilden.

Andre artikler om Word-skabeloner og Normal.dot(m)

Skabeloner i Word – grundlaget for alle dokumenter
Om Word-skabelonen Normal.dot eller Normal.dotm
Håndtering af Word-skabelonen Normal.dot / Normal.dotm i virksomheder
Hvad arver et Word-dokument fra den tilknyttede skabelon?

Skriv kommentar


Subscribe to our mailing list

* indicates required E-mail * Navn *