Udtrække liste af AKRONYMER og forkortelser fra et Word-dokument

Du har måske i visse dokumenter brug for at benytte mange forkortelser eller akronymer (dvs. ord dannet af forbogstaverne fra et navn sammensat af flere ord, f.eks. ”VBA” for ”Visual Basic for Applications”). Du bør ikke tage det for givet, at alle læsere kender betydningen af alle akronymer. Det er en hjælp for læseren, hvis du inkluderer definitionen eller det fulde navn, første gang du anvender et akronym. Det samme kan gøre sig gældende for forkortelser. Desuden kan det være en god ide at lave en samlet liste med forkortelser og/eller akronymer og deres definitioner. Det kan være en tidskrævende opgave og opbygge en sådan liste, hvis der er tale om store dokumenter med mange forkortelser og akronymer. Der er heldigvis hjælp at hente til den opgave. Nedenfor finder du information om:

  • Et program, Acronyms Master, som er klar til brug, og som kan klare hele opgaven. Du kan afprøve programmet gratis.
  • En gratis makro, som kan finde akronymer i et dokument og liste dem i et nyt dokument, hvor du selv kan tilføje definitioner.

Acronyms Master – en add-in klar til brug – udtræk liste af AKRONYMER og forkortelser inkl. definitioner

Acronyms Master Acronyms Master

Hvis du jævnligt har brug for at lave lister med akronymer og forkortelser inkl. tilhørende definitioner fra Word-dokumenter, kan du have stor nytte af en add-in (tilføjelsesprogram), som kan løse hele denne opgave i et snuptag. I afsnittet nedenfor har jeg indsat link til en makro, som du kan hente gratis. Makroen finder udelukkende akronymer bestående af 3 eller flere bogstaver og ikke deres definitioner. Jeg var i gang med at udvikle en avanceret add-in til at løse opgaven med også at inkludere definitioner m.m., da jeg fandt frem til add-in’en Acronyms Master, udviklet af Alexander Becker. Efter at have undersøgt programmet har jeg valgt at henvise til Acronyms Master i stedet for at færdiggøre min egen version.

  • Acronyms Master er let at bruge.
  • Programmet giver mulighed for at søge efter forkortelser på internettet, opbygge en fleksibel database, som kan deles med kolleger, og meget mere.
  • Acronyms Master inkluderer en database med mere end 50.000 akronymer og forkortelser, som du kan trække på.

Mulighed for at prøve programmet Acronyms Master gratis

Du har mulighed for at prøve Acronyms Master gratis, inden du beslutter dig for, om programmet er noget for dig. Prisen er absolut overkommelig – den kan meget hurtigt tjenes ind i sparet tid.

Gratis Word-makro klar til brug – udtræk AKRONYMER (uden definitioner)

Hvis du kun skal lave en liste med akronymer en sjælden gang, er det måske overkommeligt selv at føje definitioner til en liste, hvis selve listen kan laves automatisk. Jeg har gjort det arbejde let for dig. Jeg har nemlig publiceret en makro, som automatisk kan lave en sådan liste ved at finde de ord, der er skrevet med 3 eller flere store bogstaver i dit dokument. Listen bliver lavet som en tabel, hvor du efterfølgende kan tilføje definitionerne på akronymerne. Listen indeholder også sidetallet på det første sted i dokumentet, hvor det enkelte akronym er anvendt. Makroen kan du hente på følgende side, ”Macro – extract ACRONYMS to new document”, hvor du også finder flere detaljer om makroen: https://www.thedoctools.com/word-macros-tips/word-macros/extract-acronyms-to-new-document

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,
>