Sådan kan du permanent få vist navnet på den anvendte typografi i Word

Som jeg har skrevet i andre artikler her på bloggen, er bevidst og konsistent brug af typografier noget at det allervigtigste i Word, hvis du på en effektiv måde vil lave professionelt udseende dokumenter.

I Word-versioner til og med Word 2003 har man som bruger let mulighed for hele tiden at se, hvilken typografi der er anvendt på markeret tekst. I værktøjslinjen Formatering (Formatting) findes der nemlig som standard en liste, Typografi (Style), som viser navnet på den anvendte typografi. Fra listen kan man vælge mellem de typografier, der er defineret i det aktive dokument.

I Word 2007 og nyere versioner af Word har Microsoft af uransagelige årsager valgt som standard at gemme denne vigtige information for brugerne. Heldigvis kan du ændre på det, så du kan få vist typografi-information omtrent på samme måde som i tidligere versioner af Word:

Gør sådan

 1. Word 2010 og nyere versioner af Word: Klik på FilerIndstillinger (File > Options)
  Word 2007: Klik på Office-knappen (den runde ”pizza” øverst til venstre i vinduet) > Word-indstillinger (Office-knappen > Word Options).
 2. Vælg kategorien Tilpas (Customize) til venstre i dialogboksen.
 3. I øverste liste til venstre, vælg Alle kommandoer (All Commands).
 4. I den lange liste til venstre, find og klik på kommandoen Typografi (Style).
  Vigtigt: Du skal vælge den, hvor ikonet ser ud som i illustrationen nedenfor – der findes flere varianter i listen:
typografi-ikon
Figur 1. Vælg den variant, hvor ikonet er et indsætningsmærke og en pil som vist her. Når du holder musen over linjen med det rigtige ikon, står der ”(StyleGalleryClassic)” sidst i den forklarende tekst, der kommer frem

 

 1. Klik på knappen Tilføj for at kopiere Typografi-kommandoen til højre liste.
 2. Sørg for, at der i øverste højre liste er valgt Til alle dokumenter (standard) (For all documents (Default)). Det vil gøre, at ændringen bliver gemt i din Normal.dotm, så knappen kommer til rådighed for alle dokumenter.

Hvis du ønsker det, kan du bruge pilene ved siden af højre liste til at ændre rækkefølgen af indholdet i værktøjslinjen Hurtig adgang (Quick Access Toolbar, QAT).

 1. Klik OK.

Nu vil en typografi-liste som den kendt fra tidligere Word-versioner dukke op i værktøjslinjen Hurtig adgang (Quick Access Toolbar, QAT). Desværre kan listen ikke ændres i bredden. Den er så smal, at lange typografinavne ikke kan ses fuldt ud, før man klikker på pilen til højre i listen.

typografi-navn vist i Hurtig adgang (QAT)
Figur 2. typografi-navn vist i Hurtig adgang (QAT)

 

TIP – hvis typografi-listen ikke viser alle typografier i dokumentet

Dine indstillinger for visning af typografier kan betyde, at typografilisten ikke viser alle typografierne, som findes i dokumentet. Uanset dine indstillinger kan du imidlertid få vist alle typografierne, hvis du trykker Shift-tasten ned og holder den nede, når du klikker på pilen i Typografi-listen.

Links til andre artikler om typografier

Klik på kategorien Typografier til højre.

Tags: , , , ,