Er der pludselig dukket en streg op, som du ikke kan slette?

Situation: Du skriver i et Word-dokument, og pludselig er der dukket en vandret streg (man kunne også kalde den en vandret linje) op i dokumentet. Du kan ikke markere stregen og slette den. Hvis du taster Enter, flytter stregen med. Hvad er der mon sket, hvor kommer stregen fra, og hvordan slipper du af med den igen?

Hvad er årsag til, at en sådan streg bliver indsat?

Først en forklaring på, hvad er mon er på spil …

Det er med stor sandsynlighed indstillingerne for Autokorrektur (AutoCorrect), der ”kloger” sig på dine vegne. En af indstillingerne for Autokorrektur er nemlig sådan indrettet, at den fluks laver en vandret streg tværs over siden, hvis du taster tre eller flere af følgende tegn efterfulgt af Enter:

 • Nummertegn ( # )
 • Asterisk ( * )
 • Bindestreg ( – )
 • Understregning ( _ )
 • Lighedstegn ( = )
 • Tilde ( ~ )

Udseendet af den indsatte streg afhænger af, hvilket af ovenstående tegn, du bruger:

Sammenhæng mellem indtastede tegn og stregtype
Sammenhæng mellem indtastede tegn og stregtype

Hvordan finder du indstillingen, der forårsager stregerne?

Word 2010 og nyere versioner af Word

Filer > Indstillinger > kategorien Korrektur > klik på knappen Indstillinger for Autokorrektur. I dialogboksen Autokorrektur: vælg fanen Autoformat under skrivning (File > Options > Advanced > AutoCorrect Options > fanen AutoFormat As You Type). I gruppen Anvend under skrivning, slå indstillingen Kantlinjer (Border lines) fra .

Word 2007

Office-knappen > Word-indstillinger > kategorien Korrektur > klik på knappen Indstillinger for Autokorrektur. I dialogboksen Autokorrektur: vælg fanen Autoformat under skrivning (Office button > Word Options > Advanced > AutoCorrect Options > fanen AutoFormat As You Type). I gruppen Anvend under skrivning, slå indstillingen Kantlinjer (Border lines) fra.

Word 2003 og tidligere versioner af Word

Funktioner > Indstillinger for Autokorrektur > fanen Autoformat under skrivning. I
gruppen Anvend under skrivning, slå indstillingen Kantlinjer fra (Tools > AutoCorrect Options > AutoFormat As You Type > Border lines).

Andre Autoformat-indstillinger

Uanset versionen af Word, synes jeg også, at det vil være en rigtig god idé at slå de øvrige indstillinger i samme gruppe fra. Den mest ”uskyldige” af indstillingerne er efter min mening ”Tabeller” (Tables). De øvrige gør efter min bedste overbevisning mere skade end gavn, hvis de er slået til. Det bør være dig, der styrer, hvordan formateringen skal være – nemlig ved at bruge typografier (styles) konsistent – og ikke Word, som leger gætteleg.

Illustrationen nedenfor viser fanen Autoformat under skrivning, som den ser ud i Word 2007 og nyere versioner af Word. Indstillingerne er placeret lidt anderledes end i tidligere versioner, men det
er det samme, du kan indstille.

Dialogboksen Autokorrektur (AutoCorrect)
Dialogboksen Autokorrektur (AutoCorrect)

Sådan slipper på af med den uønskede streg

Stregen er reelt en kant, der er føjet til som en egenskab for det afsnit, hvorunder den findes. Kant er det begreb, der i dansk version af Word bruges om streger – i engelsk version benyttes begrebet border.

Bemærk, at stregen føjes til afsnittet over det afsnit, hvori du skrev de tegn, der blev ændret til stregen.

Hvis du har tastet Enter flere gange for at prøve at slippe af med stregen, er der i stedet sket det, at stregen er føjet til som en egenskab ved alle de afsnit, du har lavet på den måde. Men stregen vises kun under det sidste af disse afsnit.

Den hurtige metode til at fjerne en streg

Klik i afsnittet med stregen under og tast Ctrl+Q – det fjerner direkte afsnitsformatering fra afsnittet og dermed stregen. Det vil dog også fjerne anden direkte afsnitsformatering, du måtte have lavet i det pågældende afsnit.

Den lidt mere omstændelige metode, som viser mere om, hvordan det hænger sammen

Word 2007 og nyere versioner af Word

Vælg fanen Hjem (fanen hedder Startside i Word 2007) og klik på pilen ved nederste ikon i gruppen Afsnit. Vælg Kanter og skygge > fanen Kanter. Du vil i dialogboksen se, at der er vist en streg under ”teksten” i eksemplet til højre. Klik på stregen for at fjerne den eller klik på Ingen (None) til venstre i dialogboksen. Klik OK (fanen Home > gruppen Paragraph > via nederste ikon til højre, vælg Borders and Shading).

Word 2003 eller tidligere versioner af Word

Vælg Formater > Kanter og skygge > fanen Kanter. Du vil i dialogboksen se, at der er vist en streg under ”teksten” i eksemplet til højre. Klik på stregen for at fjerne den eller klik på Ingen (None) til venstre i dialogboksen. Klik OK (Format > Borders and Shading > fanen Borders).

Illustrationen nedenfor viser dialogboksen Kanter og skygge, hvor stregen ses.

Dialogboksen Kanter og skygge (Border and Shading)
Dialogboksen Kanter og skygge (Border and Shading)

 

Tags: , , , ,
 • Hej Lone,

  Jeg har et problem med, at under de fleste af mine typografier er der pludselig kommet en stiplet linje. Jeg kan sagtens gå ind og fjerne dem manuelt, men det skal jeg gøre hver gang. Ved du hvordan jeg får den fjernet én gang for alle?

  Mvh Josefine

  • Mente selvfølgelig Lene!
   Beklager 🙂

   • Hej Josefine

    Før jeg svarer her på bloggen:
    Vil du sende mig et dokument, som har problemet, så jeg kan tjekke det?

    /Lene Fredborg

    • Hej Lene,

     Mange tak for din hurtige respons.
     Jeg har sendt en vedhæftet fil til din email.

     /Josefine

 • Avatar for Lene Fredborg Margit Nielsen siger:

  Jeg er kommet til at sætte litteraturlisten ind i min opgave flere gange. Vil så slette litteraturlisten Den står i en boks med blå kant, jeg kan godt slette teksten, men ikke boksem, der forbliver blå, og der kan ikke skrives på dette sted. Jeg har ikke tilføjet den blå boks, hvad gør jeg for at få den væk?

  • Boksen er et såkaldt kontrolelement. Klik på de tre prikker i den blå bjælke i toppen af boksen. Tast så Backspace eller Delete. Så skulle den blive slettet.

 • Avatar for Lene Fredborg Mikael Velschow-Rasmussen siger:

  Hej Lene !!

  Bedre sent end aldrig … LOL
  Jeg tilslutter mig lige jubel-koret 🙂

  Lærte for mange år siden det her med at fx. flere streger genererede en møgirriterende vandret linie.

  Har så i mange år undgået at gøre dette.

  Men nu ….
  Effter at ha’ læst den omstændige metode – har jeg forstået det – og fået fjernet disse møg-streger i en række stadig vigtige gamle dokumenter 🙂

  (ctrl-Q virkede ikke umiddelbart, og jeg tror det er fordi jeg havde stregerne inde i en tabel, hvor det – hvis der ikke er skrevet noget nedenfor stregen – ikke er muligt at markere stregen med i afsnittet, men hvis jeg kopierede afnittet over i en ny kolonne, hvor jeg først havde skrevet noget tekst nedenfor det område, hvor jeg kopierede afsnittet ind. Så kunne jeg få markeret hele afsnittet med stregen med).

  TAKTAKTAKTAK !!!!
  /Mikael

 • Hej Lene

  Af en eller anden grund løser din beskrivelse ikke mit problem med en streg der ikke vil gå væk. Jeg bruger Word 2010, men når jeg går ind i “afsnit” har jeg ikke mulighed for at vælge “kanter og skygger”. Jeg kan derimod gå ind i fanebladene “indrykning og afstand” eller “linje- og sideskift”.

  Kan du hjælpe mig med hvordan jeg kommer videre?

  Venlig hilsen
  Helena

  • Jeg kan forstå på din forklaring, at du kigger i dialogboksen Afsnit. Det er en anden dialogboks, du skal have åbnet i stedet. Prøv at se forklaringen for Word 2010 igen. Der står “Vælg fanen Startside og klik på pilen ved nederste ikon i gruppen Afsnit … (det er ikonet lige til højre for det med malebøtten – ikonet skifter udseende efter, hvad der sidst er valgt, så jeg kan ikke sige dig, hvordan det præcis ser ud).

 • Avatar for Lene Fredborg Per Lauesgaard siger:

  Tusind tak Lene.
  Dette problem har virkelig kostet nogle timer – selv ved kopiering til et nyt dokument, blev den pokkers linie ved med at komme med, selvom man ikke kopierede den med.
  Din side er rigtigt godt skrevet, og har åbnet mine øjne for, hvorfor den kommer med og ikke mindst hvordan man får den fjernet.
  Mvh.
  Per Lauesgaard

  • Hej Per

   Jeg er glad for at høre, at artiklen har hjulpet dig. Tak for de pæne ord.

 • Kære Lene

  Har brugt din side til at fjerne en kantlinje, der længe har været et problem. Tusind tak.

  MVH

  Marianne

 • Avatar for Lene Fredborg Emilie Hansen siger:

  Hej Lene,
  tak, tak, TAK for hjælpen!
  Vh Emilie

 • Avatar for Lene Fredborg Alexander Jensen siger:

  Hej Lene

  Jeg skriver i Word 2003, og pludselig figurerer der i hvert hjørne af både nye og gamle dokumenter to grå, irriterende streger. De former nærmest bostavet L, og jeg har prøvet alt for at slette dem, men intet virker. I din illustration “Kanter og skygge” under eksemplet er der faktisk også i hvert hjørne en L-lignende streg/kant, og det er netop dem, jeg vil af med. Hvad mon jeg skal gøre!?

  Mvh Alexander

 • Kære Lene

  Tusind tak for din side med disse oplysninger. Vi har godt nok siddet og fået grå hår i hovedet MANGE gange over de sk.. streger, som jeg godt vidste hvordan opstod, men ikke har kunnet fjerne – indtil jeg fandt dig ved at søge efter en løsning =).

  Hilsner Lone
  =)

  • Tak for din kommentar, Lone. Det er altid dejligt at høre, at informationen er til nytte.

   • Avatar for Lene Fredborg Mads Frellsen siger:

    Kære Lene.

    Præcis samme kommentar som Lone: Vidste godt hvordan man laver stregerne, men har kæmpet med at få dem væk igen.
    Din blog er straks blevet bogmærket hos mig 😀

 • >