Flytning af Autotekster fra Word 2003 til Word 2007, Word 2010, Word 2013 eller Word 2016

Word bruger altid en skabelon som udgangspunkt for et dokument. Hvis du ikke selv gør noget for at vælge en skabelon, vil det være skabelonen Normal.dot, der automatisk benyttes. Det samme gælder for autotekster:

Autotekster i Word 2003 og tidligere versioner gemmes automatisk i Normal.dot, hvis du ikke aktivt gør noget for at gemme dem i en anden skabelon.

Hvis du tidligere har skiftet Word-version, har det været muligt benytte den gamle Normal.dot sammen med den nye Word-version. Derved kunne du bevare dine autotekster plus tastaturgenveje, makroer og værktøjslinjer, som du måske også havde gemt i Normal.dot.

Hvis du har oprettet masser at autotekster i Word 2003 eller tidligere versioner og skifter til Word 2007, Word 2010, Word 2013 eller Word 2016, kan du ikke som tidligere bare flytte til Normal.dot med til den nye version af Word. Fil-formaterne i Word 2007, Word 2010, Word 2013 og Word 2016 er anderledes end i Word 2003 og tidligere versioner.

Hvis du har gemt din gamle Normal.dot, kan du benytte følgende fremgangsmåde for at gøre dine eksisterende autotekster tilgængelige i Word 2007, Word 2010, Word 2013 eller Word 2016:

 1. Start Word 2007 / Word 2010 / Word 2013 / Word 2016.
 2. Tast Ctrl+O for at åbne dialogboksen Åbn (Open). Find din gamle Normal.dot og åbn den.

Nu skal du gemme den gamle Normal.dot i den mappe, der indeholder Word 2007 / 2010 / 2013 / 2016 dokumentkomponenter (engelsk: Building Blocks – bemærk at betegnelsen Building Blocks tilsyneladende også forekommer visse steder i dansk version af Word 2007). Gør sådan:

 1. Tast F12 for at åbne dialogboksen Gem som (Save as). De følgende punkter skal foretages i denne dialogboks.
 2. Indsæt følgende sti i feltet Filnavn (File name):

%appdata%\Microsoft\Document Building Blocks

og tast Gem (Save) – se illustrationen nedenfor.

Gem den gamle Normal.dot, så autotekster kan bruges i Word 2007 eller Word 2010
Gem den gamle Normal.dot, så autotekster kan bruges i Word 2007, Word 2010, Word 2013 eller Word 2016

Derved åbnes den mappe, hvori Word 2007 / 2010 /2013 lagrer dokumentkomponenter/Building Blocks.

 1. Indtast nu et passende navn for filen i feltet Filnavn, f.eks. MineAutotekster.
 2. Vælg typen Word-skabelon (*.dotx) I feltet Filtype (File type).
 3. Tast Gem. Vælg OK og Ja i de dialogbokse, der informerer om ændring af format og om, at makroer ikke vil blive gemt.

Illustrationen nedenfor viser mappen Document Building Blocks med den nye MineAutotekster.dotx.

Building blocks mappe
Building blocks mappe
 1. Luk den nye dotx-fil.

NB Ved at gemme i formatet .dotx sikrer du, at evt. makroer i din gamle Normal.dot ikke bliver gemt i den nye fil. En .dotx-fil kan ikke indeholde makroer.

Nu vil alle autoteksterne fra din gamle Normal.dot være tilgængelige som dokumentkomponenter/Building Blocks i Word 2007 / 2010 / 2013 /2016 (se nedenfor). Hvis de ikke virker med det samme, så prøv at lukke og åbne Word.

Sådan indsætter du en at dine autotekster i Word 2007, Word 2010, Word 2013 eller Word 2016

Du kan gøre som i Word 2003 eller tidligere: Tast de første (unikke) bogstaver at navnet på autoteksten (dokumentkomponent/building block), tast derefer F3. Bemærk, at Word 2007 ikke viser skærmtips, som Word 2003 og tidligere versioner kunne. Skærmtips er indført igen i Word 2010 og senere versioner. Hvis du ikke kan huske navnet på den tekst, du vil indsætte, så gør følgende:

 1. Vælg fanen Indsæt > gruppen Tekst.
 2. Klik på pilen ved Hurtige dele og vælg Liste over dokumentkomponenter (Insert > Text > Quick Parts > Building Blocks Organizer).Bemærk, at der er inkonsistens i de danske oversættelser i de forskellige versioner af Word. Hvis du ikke kan se Hurtige dele, så står der måske i stedet Genvejselementer.

Dine tidligere autotekster skulle nu være listet i dialogboksen.

 1. Vælg den ønskede autotekst og klik Indsæt (se illustrationen nedenfor).
Adgang til hurtige dele (building blocks) i Word 2007 og Word 2010
Adgang til hurtige dele /genvejselementer (building blocks) i Word 2007 og senere versioner. Valgmulighederne varierer lidt mellem versionerne.

 

Tags: , , , ,
 • Hej,

  Jeg skal oprette skabelon i Word2016. I tidligere wordversioner kunne jeg blot gå i “hurtig dele” / felt / og vælge fx navn, firma, adresse, emne m.m. Hvor er denne funktion i Word2016? I Genvejselementer kan jeg vælge “felt” men ikke få lov til at ændre feltets navn, når jeg vil hoppe fra felt til felt med F11. Kan du hjælpe – eller ved hvem der kan?

  • Det virker i Word 2016 som i tidligere versioner. På din forklaring kan det lyde til, at det, du er ude på, er at indsætte pladsholdere, hvor brugerne skal erstatte den viste tekst med det ønskede indhold – og at det ikke er felter, som skal hente deres værdi fra f.eks. brugerdefinerede egenskaber. Hvis det er pladsholdere, du er ude efter, er det sikkert felter af typen MacroButton, du har brugt tidligere. Tjek i en tidligere skabelon. Slå feltkoder til. Tjek feltkoden for at se, hvilken type felt, der drejer sig om (første ord i feltkoden).

   Hvis det er felter at typen DocProperty, du har brugt tidlgere, og hvis det ikke er brugerdefineret egenskaber, du selv har tilføjet, er det nok de indbyggede egenskaber, der er brugt. Vælg DocProperty i venstre list i dialogboksen Felt – så vises de tilgængelige egenskaber.

   • Hej Lene,
    Tak for hurtigt svar. Desværre forstår jeg det ikke. Prøver lige igen at forklare:
    Jeg skal lave en brev template fra bunden, hvor brugeren hopper fra felt til felt startende med firma, adresse, postnr., attention, vedr.-felt osv.
    Forstår du?
    PS: Tak for en god blog.

    • Du er, som jeg antog, tilsyneladende ud efter at lave pladsholdere, hvor brugerne skal erstatte den viste tekst med det relevante indhold. Og til det egner felter af typen MacroButton sig.
     Se (engelsk) vejledning til MacroButton-felter som pladsholdere her:
     https://wordmvp.com/FAQs/TblsFldsFms/UsingMacroButton.htm

     Man kan bruge F11 til at hoppe til næste felt uanset hvilken type felt, det er. Derfor kan man også bruge F11 til at hoppe til MacroButton-felter.

 • >