Sådan kan du oprette en ny Word-skabelon, som er baseret på en helt ”fabriksny” Normal.dot / Normal.dotm

Når du opretter et nyt dokument i Word, er dokumentet altid baseret på en Word-skabelon (Word template). Hvis du blot taster Ctrl+N eller klikker på ikonet Nyt tomt dokument (New Blank Document), opretter Word et dokument baseret på skabelonen Normal.dotm (Normal.dot hvis du bruger Word 2003 eller tidligere version). Dette gælder, medmindre du har lavet om på, hvilken funktion Ctrl+N er knyttet til.

Hvis du har ændret på din Normal.dot/Normal.dotm, vil det således være denne ændrede version, der benyttes som basis for dit nye dokument. Du har måske ændret skrifttype og skriftstørrelse og tilføjet nye typografier (styles). Disse ændringer vil komme med i dit nye dokument.

Hvis du skal oprette en helt ny Word-skabelon, som skal bruges som grundlag for nye dokumenter, og som ikke er ”beslægtet” med din nuværende Normal.dot/Normal.dotm. kan det være en rigtig god idé at sikre sig, at den nye Word-skabelon baseres på en Normal.dot/Normal.dotm, der er 100 % identisk med den version, som Word havde oprindeligt, dvs. en version helt uden dine ændringer. På den måde er du sikker på, at den nye Word-skabelon ikke nedarver tilpasninger fra din Normal.dot(m).

En mulighed er (midlertidigt) at fjerne eller omdøbe din eksisterende Normal.dot(m). Det vil tvinge Word til at oprette en ”fabriksny” Normal.dot(m). Men der er heldigvis en lettere metode, som du kan bruge, uanset hvad du har foretaget med din Normal.dot(m). Nedenfor finder du procedurer til forskellige versioner af Word. Følg den procedure, som passer til din Word-version.

 

Ny Word-skabelon – hvis du bruger Word 2003 eller tidligere version

 1. Vælg Filer > Ny (File > New).
 2. Hvis du bruger Word 2002 og 2003: I opgaveruden, der åbnes, klik på På denne computer (On my computer).
 3. I dialogboksen, der åbnes, klik på fanen Generelt (General).
 4. I ruden med Word-skabeloner, klik på Tomt dokument (Blank document). Klik derefter på knappen Skabelon (Template) i nederste højre hjørne af dialogboksen (se 1. og 2. i Figur 1 nedenfor).
 5. Klik OK.
Figur 1. Dialogboksen Skabeloner (Templates) (her fra en engelsk version af Word 2003).
Figur 1. Dialogboksen Skabeloner (Templates) (her fra en engelsk version af Word 2003).

 

Ny Word-skabelon – hvis du bruger Word 2007

 1. Vælg Office-knappen > Ny (Office button > New) (se Figur 2).
Figur 2. Vælg Ny.
Figur 2. Vælg Ny.
 1. I venstre side af dialogboksen, der åbnes, klik på Mine skabeloner (My Templates).
 2. I dialogboksen, der åbnes, sørg for, at fanen Mine skabeloner (My Templates) er valgt. Dialogboksen svarer til den vist i Figur 1, men fanen har et andet navn.
 3. I ruden med skabeloner, klik på Tomt dokument (Blank document). Klik derefter på knappen Skabelon (Template) i nederste højre hjørne af dialogboksen (se 1. og 2. i Figur 1 ovenfor).
 4. Klik OK.

Ny Word-skabelon – hvis du bruger Word 2010

Fremgangsmåden i Word 2010 svarer til den beskrevet for Word 2007, men kommandoerne er placeret lidt anderledes:

 1. Klik på fanen Filer (File).
 2. Klik på Ny i venstre side (New).
 3. Øverst i højre del af vinduet, klik på Mine skabeloner (My Templates).
 4. I dialogboksen, der åbnes, sørg for, at fanen Mine skabeloner er valgt. Dialogboksen svarer til den vist i Figur 1, men fanen har et andet navn.
 5. I ruden med skabeloner, klik på Tomt dokument (Blank document). Klik derefter på knappen Skabelon (Template) i nederste højre hjørne af dialogboksen (se 1. og 2. i Figur 1 ovenfor).
 6. Klik OK.

Bemærk

Procedurerne ovenfor forudsætter, at der allerede findes en Normal.dot/Normal.dotm. Hvis du har en helt nyinstalleret Microsoft Word, er der endnu ikke oprettet en Normal.dot/Normal.dotm. Det sker først, når du har haft Word startet og lukket.

Du kan finde en række andre artikler om skabeloner på bloggen. Klik på Skabeloner i panelet til højre.

Tags: , , , ,
 • hej, jeg har spørgsmål. jeg er i gang med at skrive en IT project til på mandag, der er nogle ting som jeg ikke helthar styre på. er det noget du kan hjælpe med?

  • Hej Nana

   Jeg kan ikke ud fra dit spørgsmål vurdere omfanget af det, du gerne vil have hjælp til. Hvis du har et konkret spørgsmål af afgrænset karakter, kan jeg måske besvare det her. Hvis det er mere omfattende, kan du kontakte mig, f.eks. pr. telefon, for at aftale nærmere. Jeg stiller al information på bloggen gratis til rådighed, men jeg kan ikke tilbyde gratis, individuel hjælp.

 • Avatar for Lene FredborgSteffen Kjærulffsiger:

  Yep! Tak igen for hurtigt svar og godt nytår!

 • Avatar for Lene FredborgSteffen Kjærulffsiger:

  Tak for tippet og henvisningen, det løste problemet. Men hvordan med den anden del af spørgsmålet? Der synes at være ændret en del fra Word 2010 til 2013?

 • Avatar for Lene FredborgSteffen Kjærulffsiger:

  Hvordan laver man en ny normal.dotm i Word 2013 (Office 365)? Her findes ikke valget “Mine skabeloner”. Jeg har det problem at normal.dotm tilsyneladende har mistet sidehoved, for en ny fil har nu altid markøren stående helt i toppen af dokumentet, i stedet for et stykke nede, svarende til standard margin.
  Mvh Steffen

  • Hej Steffen

   Jeg er ret sikker på, at du ikke har brug for at lave en ny Normal.dotm nu. Du er sikkert blot kommet til at dobbeltklikke på toppen af en side. Det ændrer en indstilling, så top- og bundmargener ikke vises. Du kan få margenerne vist igen ved at dobbeltklikke på toppen af en side igen.

   /Lene

 • >