Tips om at fortolke de tastaturgenveje, der er anvist i Word

Baggrunden for denne artikel er et spørgsmål, jeg fik fra Jens Ole, som spurgte, om der mon er en fejl i den tastaturgenvej, der er anvist for sænket skrift. Jens Ole skriver, at når han bruger den anviste genvej, sænkes hele linjen og ikke kun det markerede.

Problemet er, at den måde, tastaturgenvejene er skrevet på, kan være misvisende. Tastaturgenvejen for Sænket skrift er angivet som Ctrl+=.

Hvis jeg skulle skrive denne genvej, ville jeg i stedet skrive Ctrl+Shift+0 (nul). For at skrive et lighedstegn, skal man nemlig på et dansk tastatur holde Shift nede, så når der står Ctrl+= skal man altså som bruger tænkte ”hvordan skriver man =?” og fluks tænke ”aha, man holder Shift nede og trykker på ”0”, og så skal man lige husk at føje Ctrl til.

Dette princip gælder alle de tastaturgenveje, der involverer tegn, der er vist øverst på tasterne, og som derved kræver, at Shift holdes nede.

Hvis du f.eks. ser på den tastaturgenvej, der er vist i skærmtippet ved ikonet for formateringsmærker (se illustrationen nedenfor, vil du se, at der som tastaturgenvej er vist Ctrl+(. For at skrive en venstre-parentes, skal man holde Shift nede, samtidig med at man taster 8.

I stedet for Ctrl+( skriver jeg altid Ctrl+Shift+8. Jeg vurderer, at det er meget lettere at forstå for de fleste brugere – men jeg tror, at Microsoft vil fortsætte med at skrive disse tastaturgenveje som nu, hvor de kan misforstås.

Genvej til visning af formateringsmærke Ctrl+Shift+8 vises som Ctlr+()

Genvej til visning af formateringsmærke Ctrl+Shift+8 vises som Ctlr+().

Tilbage til eksemplet med Sænket skrift

Illustrationen nedenfor viser dialogboksen Genvejstast (Customize Keyboard), hvor der er tastet Ctrl+0 (nul) som genvejstast – og som det kan ses, udfører denne tastekombination kommandoen IndsætEllerFjernAfstandFørAfsnit (OpenOrCloseUpPara) – det er denne kommando, Jens Ole har fået udført:

Tastaturgenvej Cltr+0 ser næsten ud som Ctrl+()

Tastaturgenvej Cltr+0 ser næsten ud som Ctrl+().

Illustrationen nedenfor viser, at der er tastet Ctrl+= (som jeg altså ville skrive som Ctrl+Shift+0 (nul)), og at denne tastekombination udfører kommandoen SænketSkrift (Subscript) – den kommando, som Jens Ole ville have udført:

Tastaturgenvej Ctrl+Shift+0

Tastaturgenvej Ctrl+Shift+0 (nul i stedet for parenteser).

Mere om tastaturgenveje

Hvis du klikker på kategorien Tastaturgenveje til højre, finder du en række andre artikler om emnet. Følgende artikler indeholder generel information om tastaturgenveje:

Brug tastaturgenveje – spar tid
Sådan laver du hurtigt en liste over tastaturgenveje

Tags: , , , ,