Sådan kan du føje en dialogboks eller gruppe til værktøjslinjen Hurtig adgang (QAT)

I Word er de fleste af de dialogbokse, der kan bruges til diverse ting og sager, gemt godt og grundigt væk.

Du kan åbne de fleste dialogbokse fra Båndet (Ribbon), men selve adgangen til en del af dialogboksene er næsten ikke til at få øje på. I nederste højre hjørne af de fleste grupper i fanerne i Båndet er der en lillebitte pil (indrammet at en rød cirkel i illustrationen nedenfor). Den pil er en dialogboksstarter (på engelsk bliver den kaldt dialog launcher). Når man klikker på en dialogboksstarter, åbnes en dialogboks eller en anden form for ”tilbehør”, som er relateret til den gruppe, dialogboksstarteren findes i.

Klik på den lille pil for at åbne en dialogboks
Klik på den lille pil for at åbne en dialogboks

Sådan føjer du en dialogboks til værktøjslinjen Hurtig adgang

Hvis du, som jeg, særlig tit har brug for nogle bestemte dialogbokse, er det praktisk at have hurtig adgang til dem. Nogle af de dialogbokse, jeg tit bruger, er f.eks. Afsnit og Sideopsætning. Du kan føje de mest benyttede dialogbokse til værktøjslinjen Hurtig adgang (Quick Access Toolbar, QAT). På den måde har du adgang til dem, uanset hvilken fane, der er vist. Det er lettest at gøre sådan:

 1. Højreklik på den ønskede dialogboksstarter.
 2. Vælg Føj til værktøjslinjen Hurtig adgang fra den pop-up-menu, der vises (se illustrationen nedenfor).
Gruppen Afsnit (Paragraph)
Gruppen Afsnit (Paragraph)

 

Der bliver nu føjet et ikon til værktøjslinjen Hurtig adgang, som giver direkte adgang til den aktuelle dialogboks. Illustrationen nedenfor viser det ikon, der åbner dialogboksen Afsnit.

Eksempel på ikon, som er føjet til værktøjslinjen Hurtig adgang (QAT)
Eksempel på ikon, som er føjet til værktøjslinjen Hurtig adgang (QAT)

Sådan føjer du en hel gruppe til værktøjslinjen Hurtig adgang

Du kan også føje en hel gruppe til værktøjslinjen Hurtig adgang. Så kan du få adgang til alle gruppens kommandoer derfra:

 1. Højreklik i det område, hvor gruppens navn står – men ikke på dialogboksstarteren.
 2. Vælg Føj til værktøjslinjen Hurtig adgang fra den pop-up-menu, der vises (bemærk, at pop-up-menuen er den samme, som vises, hvis man højreklikker på en dialogboksstarter).

Der bliver nu føjet et ikon til værktøjslinjen Hurtig adgang, som giver direkte adgang til alle kommandoer i den valgte gruppe. Illustrationen nedenfor viser det ikon, der åbner giver adgang til hele gruppen Afsnit.

Eksempel på gruppe føjet til værktøjslinjen Hurtig adgang (QAT)
Eksempel på gruppe føjet til værktøjslinjen Hurtig adgang (QAT)
Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,
 • Avatar for Lene Fredborg Henrik Hedegaard siger:

  Hej igen

  Tak for hurtigt svar og opdatering med denne “kløverblads-musemarkør” (ctrl+alt+num.plus), som anvendt på menuer osv viser den bagvedliggende kommando, interessant 🙂

  vh Henrik

 • Avatar for Lene Fredborg Henrik Hedegaard siger:

  Hej Lene

  Jeg skal love for at du er fuld af gode Word-tips mv. Inkl ovennævnte til tilføjelse af dialogbox Afsnit til QAT, det giver god mening.

  Jeg var interesseret i den bagvedliggende kommando til dialogbox Afsnit for endnu lettere at tilknytte en genvejstast til denne, altså ligesom fx Skrifttype åbnes med Ctrl+D.

  Først ku jeg ikke finde kommandoen (jeg har før ledt efter den), men så bemærker jeg lige nu i dialogbox Genvejstast, via Ctrl-D, at kommandoen bag Skrifttype hedder FormaterSkrifttype. Så var det ligetil, idet kommandoen bag Afsnit tilsvarende hedder FormaterAfsnit.

  Nu opdager jeg så videre at dialogbox Sideopsætning hedder FilerSideopsætning (åbenbart med rod i hvor kommandoen ligger i tidligere Word-udgaver).

  Og endelig dialogbox Genvejstast? Det viser sig at den hedder FunkTilpasTastatur, igen ud fra menuplaceringen i ældre Word.

  Så ja, jeg troede jeg sku spørge dig om disse kommandoer — jeg ved stadig heller ikke, hvordan man GENERELT finder disse i Word 😉 — men nu fandt jeg så de aktuelle selv…

  vh Henrik

  • Hej Henrik

   Det var fint, at du fandt kommandonavne selv. Der er faktisk en måde at finde navnene på. Jeg har beskrevet det i en artikel på engelsk – og jeg har lige opdateret artiklen nu (har brugt “FormaterAfsnit” som eksempel deri, afledt af din kommentar :-)). Jeg vil prøve at finde tid til at skrive en kort udgave på dansk på bloggen og derfra henvise til den engelske artikel. Du finder artiklen “How to find out which command Word executes” her: https://www.thedoctools.com/index.php?show=wt_find_command

 • >