Sådan kan du åbne PDF med 100 % zoom

Mange Word-dokumenter sendes til andre i PDF-format. De fleste anvender det gratis program Adobe Acrobat Reader til at åbne og læse PDF-filer. I denne artikel kan du lære, hvordan du kan indstille Adobe Acrobat Reader, så du automatisk åbner alle PDF-filer med 100 % zoom eller en anden zoom, som passer dig. Som standard åbner programmet PDF-filer sådan, at de automatisk bliver tilpasset til skærmens bredde, hvilket tit betyder, at du har brug for straks at ændre zoom.

Sådan indstiller du Adobe Acrobat Reader:

  1. Åbn Adobe Acrobat Reader.
  2. Vælg Edit > Preferences (Ctrl+K).
  3. Vælg Page Display til venstre i vinduet.
  4. Under Default Layout and Zoom, klik på Zoom og vælg 100% eller den zoom, du ønsker.
    Se illustrationen nedenfor.
  5. Klik OK.
Abne PDF med 100 % zoom - sådan indstiller du

Bemærk, at indstillingen ovenfor kun gælder din egen version af Adobe Acrobat Reader og PDF-filer, du selv åbner. Indstillingen gælder selve programmet og ikke de enkelte PDF-filer.

Hvis du selv opretter PDF-filer, som du sender til andre, kan du evt. sikre dig, at PDF-filerne bliver åbnet med 100 % zoom i Adobe Acrobat Reader hos alle brugere uanset den enkelte brugers egne indstillinger. Du kan imidlertid ikke gemme zoom-indstillingen i de enkelte PDF-filer, medmindre du har f.eks. Adobe Acrobat Pro (købeversion). Den mulighed har du ikke i Adobe Acrobat Reader.

Sådan kan du hurtigt zoome op og ned i Adobe Acrobat Reader

Når du først har åbnet en PDF-fil i Adobe Acrobat Reader, kan du bruge + og - zoom-knapperne og zoom-listen øverst i vinduet til at zoome op og ned. En anden mulighed er at bruge tastaturet.

  • Zoom op: Tast Ctrl+0 (nul) - gentag til zoom er som ønsket.
  • Zoom ned: Tast Ctrl+1 - gentag til zoom er som ønsket.

Du kan også zoome op og ned ved at holde Ctrl-tasten nede, mens du scroller med musens hjul.

Sådan kan du få Adobe Acrobat Reader (gratis)

Du kan bruge Adobe Acrobat Reader til at åbne PDF-filer, som f.eks. er gemt på din computer. Du kan hente seneste version af Adobe Acrobat Reader via linket nedenfor:

Lidt om PDF

PDF står for Portable Document Format. PDF er et filformat, der er opfundet af Adobe, men det er nu en åben standard.

PDF-formatet bruges til at præsentere og udveksle dokumenter på en måde, der er uafhængig af software, hardware eller operativsystem. Desuden bevarer PDF-filer den opsætning, de blev gemt med, hvilket er en meget stor fordel. F.eks. ser du og andre brugere ikke nødvendigvis samme Word-dokument på samme måde - det kan f.eks. afhænge af Office-version, printer-driver og installerede fonte. F.eks. kan linjeskift og sideskift falde forskelligt. Hvis du gemmer et Word-dokument i PDF-format, er du sikker på, at dokumentet bevarer sin opsætning uændret.

Du kan gemme Word-dokumenter i PDF-format direkte fra Word ved at vælge PDF (*.pdf) som filformat, når du gemmer.