Hvorfor viser Word tomme felter i stedet for skrifttype og andre oplysninger?

Når man arbejder med Word-dokumenter, kan det tit være nødvendigt at tjekke forskellige detaljer vedr. formateringen af teksten. Måske du har brug for at tjekke, at al teksten er formateret med samme skrifttype, skriftstørrelse, linjeafstand eller andre typer af formatering.

Nogle formateringsegenskaber knytter sig til hele afsnit, mens andre knytter sig til de enkelte tegn. Nogle informationer om formatering kan du se direkte i Båndet. Det gælder f.eks. skrifttype (font) og skriftstørrelse (font size), som findes på fanen Hjem / Startside (Home). Andre informationer kan du f.eks. finde i dialogboksen Skrifttype (Font) og dialogboksen Afsnit (Paragraph).

Når du har markeret tekst i Word, vil felter, som viser formateringsoplysninger, kun vise en værdi, hvis den pågældende egenskab er ens for hele den markerede tekst. Hvis en del af den markerede tekst f.eks. er 12 pkt., mens anden tekst er 10 pkt., vil feltet Skrifttype være tomt. Hvis den pågældende egenskab derimod er ens for hele den markerede tekst, vil den aktuelle værdi blive vist.

Men du kan komme ud for, at Word viser et tomt felt, selv om du med sikkerhed ved, at den pågældende egenskab er ens for hele den markerede tekst. Jeg har skrevet en detaljeret engelsk artikel om, hvilke regler der gælder for den måde, hvorpå Word viser eller ikke viser formateringsoplysninger. Fra den artikel kan du også hente en makro, jeg har lavet, som kan hjælpe dig til at tjekke skrifttype, skriftstørrelse og afsnitstypografi – makroen kan også løse opgaven i de tilfælde, hvor Word ikke viser nogen information.

Oversigt over regler – hvornår viser Word værdier for formatering og hvornår ikke?

For en ordens skyld får du her et kort overblik på dansk over de regler, jeg har fundet frem til – du finder langt flere detaljer i den engelske artikel.

 • REGEL NR. 1:
  Generelt vil Word vise værdien af en formateringsegenskab, hvis samme værdi gælder for hele markeringen.
 • REGEL NR. 2:
  Generelt betyder et tomt felt, et gråt afkrydsningsfelt eller teksten Ingen farve i et farvefelt, at forskellige værdier er blevet anvendt til forskellige dele af markeringen.
 • REGEL NR. 3:
  Word holder op med at vise værdier for afsnits-formatering, når antallet af markerede afsnit overstiger 49.
 • REGEL NR. 4:
  Word holder op med at vise værdier for tegn-formatering, når antallet af markerede afsnit overstiger 50.

Det har ikke været muligt at finde dokumentation fra Microsofts side. Regel nr. 3 og 4 er baseret på de resultater, jeg har fundet ved at teste. Microsoft har efterfølgende bekræftet, at reglerne er korrekte, og at det virker på den måde “by design”.

Med hensyn til Words måde at tælle afsnit på i relation til regel nr. 3 og 4 er der nogle finurligheder, som du kan finde forklaring på i den engelske artikel.