Orddeling i Word – tips om automatisk orddeling og hvordan du forhindrer et ord i at blive delt

Du kan i et dokument slå til, at Word skal lave automatisk orddeling. I stedet for at Word skubber hele ordet til næste linje, hvis der ikke er plads til det, forsøger programmet at dele ordet.

Publiceret i maj 2016. Opdateret 13-mar-2019.

Hvis du ikke tillader orddeling, kan teksten få en meget ujævn højrekant. Hvis teksten har lige højrekant, kan du få nogle meget store ordmellemrum, som i uheldige tilfælde kan danne ”floder” af hvide mellemrum ned over siden. Se eksemplerne nedenfor:

Automatisk orddeling slået fra
Automatisk orddeling slået fra
Automatisk orddeling slået til
Automatisk orddeling slået til

Hvor findes indstillingerne for automatisk orddeling?

I Word 2003 finder du indstillinger for automatisk orddeling via Funktioner > Sprog > Orddeling (engelsk version: Tools > Language > Hyphenation).

I Word 2007 og alle senere versioner af Word finder du indstillinger for automatisk orddeling via fanen Sidelayout > gruppen Sideopsætning > Orddeling (engelsk version: Page Layout > Page Setup > Hyphenation). I Word 2016 og senere versioner hedder fanen dog blot “Layout” i stedet for “Sidelayout”. Se dialogboksen nedenfor:

Dialogboksen Orddeling (Hyphenation)
Dialogboksen Orddeling (Hyphenation)

Tips om indstillinger i dialogboksen Orddeling

Delezonen bestemmer, hvor meget luft du vil acceptere mellem slutningen af sidste ord på en linje og højre margen. Hvis du gør denne værdi mindre, tvinger du Word til at prøve at lave flere orddelinger for at fylde pladsen tættere imod margenen. Hvis du gør værdien større, vil resultatet derimod blive færre orddelinger.

Det ser ikke pænt ud med for mange linjer med orddelinger lige under hinanden. Derfor kan det være en god idé at sætte en begrænsning på f.eks. 3 på hinanden følgende linjer med orddelinger – se feltet Største antal gentagne bindestreger i illustrationen ovenfor. Standardindstillingen for dette felt er ”Ubegrænset”.

Hvis du bruger Word 2013 eller senere version – feltet “Delezone”

I Word 2013 og senere versioner har Microsoft ændret teknikken bag styring af layout i dokumenter. Det påvirker også teknikken bag orddeling. I dokumenter, som er gemt i 2013-format eller nyere format, er feltet Delezone gråt og ikke aktivt, fordi den nye teknik i stedet benytter en række andre parametre til at styre orddelingen på baggrund af den aktuelle linje og det afsnit, den indgår i. Hvis du i Word 2013 eller senere version arbejder med dokumenter i tidligere Word-formater (kompatibilitetstilstand), benyttes den tidligere teknik til styring af orddeling, og feltet Delezone er aktivt i sådanne dokumenter.

Sådan kan du forhindre et ord i at blive delt, selv om automatisk orddeling er slået til

Måske ønsker du generelt i et dokument at have automatisk orddeling slået til. Men hvad gør du, hvis der er ord, du ikke ønsker at få delt? Der kan f.eks. være produktnavne, som du ønsker altid at beholde samlet på én linje. Der kan også være ord med bindestreger, som du ønsker at holde sammen på en linje. Word vil ellers opfatte en bindestreg som et sted, hvor et ord må deles. Følg punkterne nedenfor:

 1. Udskift bløde bindestreger med hårde bindestreger:

En hård bindestreg (nonbreaking hyphen) tillader ikke Word at dele et ord på det sted. Udskift derfor først evt. almindelige bindestreger (”bløde bindestreger”) med hårde bindestreger. Du kan indsætte en hård bindestreg ved at taste Ctrl+Shift+bindestreg.

 1. Slå stave- og grammatikkontrol fra for det ord, der ikke må deles. Gør sådan:
  1. Marker det ord, der ikke må deles.
  2. Åbn dialogboksen Sprog (Language).
Dialogboksen Sprog
Dialogboksen Sprog

Du kan f.eks. finde dialogboksen sådan:

Word 2003 eller tidligere: vælg Funktioner > Sprog > Angiv sprog (Tools > Language > Set Language).

Word 2007: vælg fanen Gennemse > gruppen Korrektur > Angiv sprog (Review > Proofing > Set Language).

Word 2010 og senere versioner: vælg fanen Gennemse > gruppen Sprog > ikonet Sprog > Angiv korrektursprog (Review > Language > Language >Set Proofing Language).

 1. Marker det aktuelle sprog øverst i dialogboksen. BEMÆRK: selv om det forekommer ulogisk, har næste trin ingen effekt, hvis du undlader at markere sprog.
 2. Slå indstillingen Kontroller ikke stavning eller grammatik til (engelsk: Do not check spelling or grammar).

Når du slår den indstilling til, bliver automatisk orddeling sat ud af kraft for den markerede tekst.

Eksempel

Se illustrationen nedenfor. I eksemplet ønskes ”MitProduktnavn-MedBindestreg”
holdt sammen på en linje:

Forhindre orddeling
Forhindre orddeling

Relaterede artikler

Stavekontrol Word – problemløsning hvis det ikke virker som forventet

Tags: , , , ,
 • Hej igen

  1000 tak Lene det virker perfekt som alle af dine tips jeg har prøvet.

  Endnu en gang tak fordi du deler din viden, det er værdsat.

  Henrik

 • Hej Lene

  Tak for din BLOG, den er meget nyttig.

  Hvordan får jeg mine orddelingsregler i normal.dot, så jeg ikke skal sætte det hver gang?

  Henrik

 • Hej

  Når jeg vil angive delezone på orddelingen, kan jeg kke få lov til at ændre den fra 0,75, da den bare er låst?

  Mvh. Marie

  • Hej Marie

   Se afsnittet “Hvis du bruger Word 2013 eller Word 2016 – feltet “Delezone”” i artiklen ovenfor. Du skriver ikke, hvilken version af Word, du bruger, men jeg gætter på, at det må være Word 2013 eller 2016.

 • Avatar for Lene Fredborg jan kjeldahl siger:

  Hej Lene, mange tak for dit tip.

 • Avatar for Lene Fredborg jan kjeldahl siger:

  Hej, jeg har fået nogle mærkelige tegn i mine word-dokumenter – de ligner noder og ses på hver eneste linje, når jeg skriver en tekst – hvordan fjerner jeg dem? De er der ikke, når jeg skriver ud – kun når jeg skriver/redigerer.

 • Avatar for Lene Fredborg Steffen Kjærulff siger:

  Hej Lene
  Så var der igen en ny Word-disciplin. Den havde jeg ikke været opmærksom på. Tak for tips!

 • Avatar for Lene Fredborg Steffen Kjærulff siger:

  Hej Lene,
  tak for disse nyttige sider!

  Kan man lære word at dele ord rigtigt? Min Word 2010 har f.eks. fundet på disse orddelinger, som jeg ikke mener er korrekte:
  Narres-pind (skal være narre-spind)
  flammer-ingen (skal være flamme-ringen)
  Kan man gøre noget ved det?

  • Hej Steffen

   Hvis du har slået automatisk orddeling til, vil Word orddele efter de regler, du har valgt i Sidelayout > Orddeling > Indstillinger for orddeling, og så kan ukendte ord blive delt forkert.

   Du kan bruge bløde bindestreger (Ctrl+bindestreg) til at fortælle Word, hvor et ord må deles. Bløde bindestreger bliver så taget i brug, hvis det passer med afslutningen af en linje. Ellers er de usynlige, medmindre du slår formateringsmærker til (Ctrl+Shift+8).

   Hvis du har brug for de pågældende ord flere gange, kan du f.eks. for hvert af ordene gøre sådan:

   1. Skriv det pågældende ord og indsæt bløde bindestreger på de steder, hvor orddeling er acceptabel.
   2. Marker ordet med bindestregerne.
   3. Gem ordet som formateret Autokorrektur sådan:
   Åbn dialogboksen Autokorrektur (Filer > Indstillinger > Korrektur > Indstillinger for Autokorrektur > fanen Autokorrektur). Slå Formateret tekst til – så kommer den markerede tekst frem i feltet Med. Skriv ordet uden bindestreger i feltet Erstat og klik Tilføj. Klik OK.

   Når du efterfølgende skriver ordet uden bindestregerne, erstattes det automatisk, når du efterfølger med f.eks. mellemrum.

 • Avatar for Lene Fredborg Jan Kronsell siger:

  Nej, det er dansk version med sprogpakke på engelsk, tysk, spansk og et kinesisk sprog. Og der er ingen problemer med orddeling i andre dokumenter, hverken på dansk eller engelsk.

  Så det er nok alligevel i dokumentet at fejlen ligger. Det er bare mærkeligt at det virker hjemme, men ikke på arbejdscomputeren.

 • Avatar for Lene Fredborg Jan Kronsell siger:

  Lige en opfølgning.

  Backupen virkede fint med orddeling, men da jeg kopierede den til en USB og tog den med på arbejde skete det samme, når jeg skiftede sprog.

  Måske er det en fejl på arbejdscomputeren.

 • Avatar for Lene Fredborg Jan Kronsell siger:

  Hej Lene

  Ingen afsnitstypografier har orddeling slået fra. Alle har det slået til, så jeg tror mere og mere, at der er opstået en fejl i dokumentet. Nu vil jeg gå hjem og se hvordan min back-up kopi opfører sig.

  Jeg vender tilbage, men mange tak for din indsats so fasr 🙂

 • Avatar for Lene Fredborg Jan Kronsell siger:

  Jeg har konstateret noget interessant. Hv is jeg markerer hele dokumentet og går ind Afsnit, så er “Ingen orddeling” markeret som “blandeT2, altså som om dele af dokumentet har Ingen orddeling slået til. Fjerner jeg så denne markering, så der ikke er flueben, og klikker OK – er den blandede markering tilbage, når jeg går ind i dialogboksen igen.

  Det virker som om, der er noget i dokumentet, som slår orddeling fra – uden at jeg kan gennemskue hvad det er. De eneste typografier, jeg bruger er standardtypografierne Normal, Overskrift 1, 2 og 3, indholdsfortegnelse og Hyperlink, og ingen af dem, burde vel forhindre orddeling.

  • En hviken som helst afsnitstypografi kan indstilles til at hindre orddeling. Det kommer an på, hvad du har sat op. Hvis du har taget udgangspunkt i Normal.dotm, så er de fleste typografier baseret på typografien Normal, og hvis den er blev sat til ingen orddeling, nedarves det. Tjek selve typografidefinitionerne af de anvendte afsnitstypografier, Specielt typografien “Normal”.

 • Avatar for Lene Fredborg Jan Kronsell siger:

  Desværre er sproget sat til dansk og orddeling er ikke slået fra. Det holdt op med virke – tror jeg – da jeg skiftede sprog til engelsk for en del af dokumentet – og så satte det hele til dansk igen.

  • Tjek typografidefinitionerne. En typografi kan være defineret til ikke at lave orddeling, og hvis andre typografier er baseret på en sådan typografi, nedarves indstillingen. Indstillingen findes i dialogboksen Afsnit > fanen Linje- og sideskift.

 • Avatar for Lene Fredborg Jan Kronsell siger:

  Hej Lene

  Fin side :-).

  Har du evt. en forklaring på at mit word dokument (2010) pludselig ikke deler ord, selv om automatisk orddeling er slået til? Det er et ret langt dokument på omkring 275 sider og orddeling har virket indtil i går. Kan det have noget med længden af dokumentet at gøre? Eller måske det forhold, at wselv om sproget er sat til dansk, indeholder dokumentet mange engelske ord?

  • Hej Jan

   Hverken dokumentets længde eller de engelske ord vil i sig selv forhindre Word i at orddele. Word kan håndtere langt større dokumenter. Men orddeling virker kun, hvis der konkret er knyttet et sprog til selve teksten. Måske noget er blevet slået fra. Prøv at markere alt (Ctrl+A). Åbn så dialogboksen Sprog (vist i artiklen ovenfor). Vælg Dansk (også selv om det ser ud til at være valgt) og sørg for, at “Kontroller ikke stavning eller grammatik” er slået fra. Klik OK. Får det orddeling til at virke igen?

 • Hej
  Kan man slå orddeling til som standard i 2010? Det mener jeg var muligt i ver. 2003.

  • Ja, det kan man. Det virker som i tidligere versioner af Word. Indstillingen sættes som en egenskab ved den/de skabeloner, hvor automatisk orddeling skal være slået til. Gør sådan:

   Start Word > vælg Åbn (Ctrl+O). Find og åbn den relevante skabelon. Vælg fanen Sidelayout > gruppen Sideopsætning > Orddeling > sørg for, at der vises flueben ved Automatisk (engelsk version: Page Layout > Page Setup > Hyphenation). Gem skabelonen og luk den. Derefter vil alle nye dokumenter baseret på skabelonen have automatisk orddeling slået til (eksisterende dokumenter ændres ikke).

   Bemærk: Hvis du i stedet åbner en skabelon fra Stifinder, skal du højreklikke på filen og vælge Åbn. Hvis man dobbeltklikker på en skabelon, får man i stedet oprettet et nyt dokument baseret på skabelonen.

   Hvis det er Words basale skabelon, Normal.dotm, du benytter, er det den, du skal rette i. I Windows 7 er standardplaceringen af Normal.dotm:
   C:\Users\[Navn]\AppData\Roaming\Microsoft\Skabeloner

 • Tak! Det var lige nøjagtig det, jeg havde brug for.

 • >