Sådan kan du hurtigt fjerne mellemrum og tabulatorer foran tekst

Jeg har set mange eksempler på dokumenter, hvor tekst er indrykket vha. et antal mellemrum eller tabulatorer. Det kan godt være, at sådan et dokument kan se pænt og ordentligt ud i udskrift, men det er en meget dårlig løsning, hvis man gerne vil kunne styre dokumenters opsætning. Jeg vil senere forklare, hvordan man bør gøre i stedet.

Her er et tip til, hvordan du hurtigt kan rense en tekst for mellemrum og tabulatorer, der er indsat foran teksten:

 1. Marker teksten.
 2. Tast Ctrl+E for at centrere teksten. Det fjerner automatisk alle de foranstillede mellemrum og tabulatorer.
 3. Tast Ctrl+L for at venstrestille teksten.

Hvis teksten skal være justeret, dvs. med lige ventre- og højrekant, skal du taste Ctrl+J i stedet for Ctrl+L.

I stedet for at bruge tastaturgenvejene kan du bruge ikonerne i værktøjslinjen Formatering (Word 2003 eller tidligere) eller på fanen Startside (Word 2007 og 2010), men det er hurtigere at bruge tastaturgenvejene:

Ikoner til justering af tekst - fjern mellemrum og tabulatorer
Ikoner til justering af tekst

 

Nedenfor er vist et eksempel på tekst med foranstillede mellemrum og tabulatorer. Først er teksten vist med formateringsmærker slået til (kan slås til og fra med Ctrl+Shift+8), derefter med formateringsmærkerne slået fra:

Venstrstillet tekst indrykket med tabuatorer og mellemrum, formateringsmærker
Venstrestillet tekst indrykket med mellemrum og tabulatoirer – med formateringsmærker
Venstrestilled tekst indrykket med mellemrum og tabulatoirer - uden formateringsmærker
Samme tekst som ovenfor uden formateringsmærker

 

Efter at have tastet Ctrl+E efterfulgt af Ctrl+L ser teksten sådan ud:

Tekst renset for foranstillede mellemrum og tabulatorer
Samme tekst renset for foranstillede mellemrum og tabulatorer
Tags: , , , ,
 • Avatar for Lene Fredborg Inger Munksgaard siger:

  Mange tak. Det hjalp.

 • Avatar for Lene Fredborg Inger Munksgaard siger:

  Hej Lene.
  Jeg trykker kun enter.
  Mht. venstreindrykningsikonet er det hos min version af word 2016 på hjælpelinjen lige under betegnelsen forsendelser først et ikon med venstrepil, dernest et med højrepil, dernæst en nedadgående pil. Jeg har trykket på venstrepilen, hvorefter den indrykker alt! Jeg prøvede at trykke på den nedadgående pil, men det kom der ikke noget godt resultat ud af. Jeg skriver med teksten Garamond, da vi SKAL skrive med en typografi med seriffer! Desuden SKAL vi lave en venstreindrykning på 0,5, istedet for et afsnit.DDet befaler SDU. Jeg håber, disse oplysninger var nyttige, så du bedre kan hjælpe mig! Hilsen Inger.

  • Skrifttypen er uden betydning her.

   Det, du referer til som hjælpelinjen, kaldes Båndet i dansk version (Ribbon i engelsk version), og det er åbenbart den fane, som i Word 2016 hedder Hjem, du omtaler.

   Når du klikker på venstrepilen, SKAL hele afsnittet rykke mod venstre – det er sådan, kommandoen skal virke. Se på det skærmtip, der vises, hvis du holder markøren over ikonet med pilen. Der kan du se, at kommandoen hedder Forøg indrykning, og at der står ”Flyt afsnittet længere væk fra margenen.”

   Højreklik i et afsnit, som skal have indryk af første linje. Vælg Afsnit i den menu, der vises. Vælg fanen Indrykning og afstand i dialogboksen Afsnit > i feltet Speciel, vælg Første linje og skriv eller vælg 0,5 cm i feltet Med. Klik OK. Det er sådan, indryk af første linje defineres.

   Og som skrevet i første svar: Opret eller tilpas en typografi, som er sat op med indryk af første linje, og vælg den typografi, når du skal lave afsnit med indryk af første linje (for info, se f.eks. https://support.office.com/da-dk/article/Tilpasse-typografier-i-Word-d38d6e47-f6fc-48eb-a607-1eb120dec563?ui=da-DK&rs=da-DK&ad=DK&fromAR=1).

 • Avatar for Lene Fredborg Inger Munksgaard siger:

  Hej.
  Jeg fandt din blog, da jeg er ved at skrive min Bacheloropgave, og jeg har et problem med tabulatoren. Det er meningen, at jeg kun skal lave en venstre linjeindrykning af gangen på 0,5. Når jeg stiller kurseren, hvor indrykningen skal være, og markerer linjen, og går ind og sætter tabulatoren på 0,5 og bagefter trykker på venstreindrykningsikonet på hjælpelinjen, rykker de konsekvent alt, hvad jeg har skrevet, sammen med den pågældende linje ind på 0,5! Problemet fandtes ikke, før windows 10 blev indstalleret! Hvad kan jeg gøre? Mange hilsener fra Inger.

  • Hej Inger

   Hvilken typografi bruger du til teksten? Se på fanen Startside/Hjem.

   Jeg har en fornemmelse af, at du måske taster Ctlr+Enter i stedet for Enter, når du vil lave et nyt afsnit. Er det mon korrekt?
   Ctrl+Enter laver ikke et nyt afsnit men tvinger blot til et linjeskift. I så fald har du ét stort afsnit i stedet for mange små.

   Slå formateringsmærker til, så du kan se alle tegn (Ctrl+Shift+8 eller klik på det omvendte P på fanen Startside/Hjem). Et afsnit slutter med et afsnitstegn, der ser ud som et omvendt P. Et manuelt linjeskift ser ud som en bøjet pil.

   I øvrigt: Det er ikke en hensigtsmæssig måde at indrykke første linje i afsnit på, du bruger. I stedet bør du lave en typografi, som er defineret til at have 0,5 cm indryk af første linje. Så skal der ikke være nogen tabulator, og du kan blot vælge den typografi, til afsnit som skal have indryk af første linje. Så sker det helt automatisk.

   Hvis problemet ikke skyldes, at du taster Ctrl+Enter i stedet for Enter, så oplys, hvilken version af Word, du bruger. Yderligere forklaring kan afhænge af Word-version.

   Hilsen
   Lene Freborg

   • Fortsættelse:
    Du skriver, at du trykker på venstreindrykningsikonet i hjælpelinjen. Mener du med “hjælpelinjen” den lineal, der kan vises under Båndet?
    Hvis ja: der er tre små ikoner under hinanden, som styrer venstrekant af afsnit, set oppefra og ned: En pil, som peger nedad, en pil, som peger opad, og en firkant. Det er den øverste af disse (pil nedad), som angiver indryk af første linje. Den nederste angiver indrykning af hele afsnittet. Hvis det er den nederste, du flytter på, er det hele afsnittets venstrekant, du flytter på.

    Du behøver ikke at markere en linje først. Afsnitsindstillingerne gælder altid hele afsnit. Det er nok bare at klikke i afsnittet.

 • >