Sådan kan du skjule forslag til stavning i Word og træne skrivefærdigheder

Der er jævnligt diskussioner i den danske presse om sproglige færdigheder eller mangel på samme. Det kræver øvelse at opnå færdigheder – det gælder også for det at formulere sig på skrift og at stave korrekt.

Når man arbejder i Word, vil programmet med røde bølgestreger markere mulige stavefejl, hvis løbende stavekontrol er slået til.

Word vil så vidt muligt tilbyde alternative stavemåder, hvis man højreklikker i et ord, der er markeret med rød bølgestreg. Det samme gælder, når man laver stave- og grammatikkontrol ved brug af de indbyggede værktøjer i Word.

Denne lette adgang til at vælge en anden stavemåde eller et andet ord er ikke nødvendigvis fremmende for skrivefærdighederne eller den sproglige forståelse. Dels er det er langt fra alle Words forslag, der er korrekte, da de bliver genereret automatisk på basis af de tilgængelige data, dels kan den lette adgang til forslag føre til en vis dovenskab, så et forslag vælges ukritisk. Slutresultatet kan være en tekst, som er mindre korrekt, præcis og elegant, end den kunne have været.

Eksempel på staveforslag ved højreklik i en markeret stavefejl i Word. I Word 2010 og tidligere versioner vises forslagene to steder, som det kan ses her. I Word 2013 findes undermenuen Autokorrektur ikke.
Figur 1. Eksempel på staveforslag ved højreklik i en markeret stavefejl i Word. I Word 2010 og tidligere versioner vises forslagene to steder, som det kan ses her. I Word 2013 findes undermenuen Autokorrektur ikke.

Hvis Word-brugerne ikke havde den lette adgang til at vælge en anden stavemåde, som Word accepterer som korrekt, kunne det tænkes, at brugere ville tænke sig mere om. Måske ville brugerne slå op i en ordbog i elektronisk eller trykt version, måske ville de søge information via internettet. Det kunne føre til mere sproglig træning og bedre skrivefærdigheder. Netop de tanker ligger bag en Word add-in (tilføjelsesprogram), jeg har udviklet.

DocTools HideSpellingSuggestions – en add-in til Word

I begyndelsen af 2014 spurgte en Word-bruger, Gary Ward, i et engelsk forum, om det er muligt at skjule de alternative forslag til skrivemåde i Word uden at slå stavekontrollen fra. Han ønskede den mulighed for at træne sine døtre i at bruge ordbøger i stedet for blindt at vælge et af Words forslag, når de lavede skriftlige skoleopgaver i Word. Det er ikke muligt.

Spørgsmålet fik mig til at lave nogle eksperimenter, og slutresultatet blev en add-in til Word, DocTools HideSpellingSuggestions, som løser opgaven. Gary Ward fik den første version af add-in’en i foråret 2014. Siden da har jeg forbedret den. Først i foråret 2015 har jeg gjort add-in’en tilgængelig for alle.

Add-in’en DocTools HideSpellingSuggestions fjerner Words forlag til alternative stavemåder både fra menuen, som vises ved højreklik i et ord markeret som stavefejl og fra dialogboksen Stave- og grammatikkontrol (Spelling and Grammar). Se illustrationen nedenfor.

Eksemplet ovenfor efter installation af add-in’en DocTools HideSpellingSuggestions. Forslagene til alternativ stavning vises ikke.
Figur 2. Eksemplet i Figur 1 efter installation af add-in’en DocTools HideSpellingSuggestions. Forslagene til alternativ stavning vises ikke.

DocTools HideSpellingSuggestions kan bruges i Word 2007, Word 2010, Word 2013 og Word 2016 på PC.

Du kan finde mere information om DocTools HideSpellingSuggestions og downloade add-in’en via linket nedenfor.

DocTools HideSpellingSuggestions er gratis for private brugere. Som forklaret på siden, bedes skoler og virksomheder kontakte mig for en aftale.

På siden finder du også information om, hvordan du installerer DocTools HideSpellingSuggestions.

Du kan også læse om Gary Wards erfaringer, efter at hans døtre har brugt DocTools HideSpellingSuggestions i et år.

Hvis du bruger Word 2016 eller nyere version af Word

Opdatering oktober 2018:
Bemærk, at DocTools HideSpellingSuggestions tidligere også virkede i Word 2016. Pga. ændringer, Microsoft har lavet i Word 2016 (i hvert tilfælde i Klik og kør (Click-to-Run)-versioner, vil add-in’en muligvis i nogle situationer give en fejl i Word 2016 og nyere versioner af Word, når man starter stavekontrol (F7). Hvis du installerer add-in’en i Word og oplever en sådan fejl, kan du afinstallere add-in’en igen.

Tags: , , , ,
>